Dobrodošli stranice HDI-BH.COM

Čišćenje i održavanje PVC stolarije: Ovo su najbolja rješenja!

Odlučili ste se za promjenu postojeće ili kupnju i ugradnju nove PVC stolarije. Informirate se o okovima, profilima i staklima, informirate se o izvođačima i cijenama. Vjerujemo da vam je i naš portal bio od pomoći po pitanju informacija o PVC stolariji i prozorima te odabira izvođača. Sada je sve to iza vas, stolarija je postavljena, izgleda odlično i radi savršeno. Ono što sada trebate je potruditi se da i u sljedećih 20 i više godina, vaša stolarija ostane estetski i funkcionalno kao i prvog dana.
Po pitanju održavanja, PVC stolarija je stvarno zahvalna i potrebno je zbilja minimalno vremena uložiti da sve ostane u prvobitnom stanju. Ovdje ćemo vam skrenuti pažnju na nekoliko stvari kojih biste se trebali pridržavati, savjeta kako održavati vašu stolariju.

Pažnju ćemo obratiti na sljedeće stvari:

čišćenje PVC profila
podmazivanje okova
održavanje brtvi
ostalo
Čišćenje PVC profila

Ovisno o tome gdje se vaša stolarija nalazi, potrebno je s vremena na vrijeme očistiti profile (znači plastični dio vašeg prozora) tako da ostanu bijeli i sjajni kao i prvoga dana. U prostorijama gdje se kuha, puši i slično, profili će se znatno ranije zaprljati i zamastiti nego u prostorijama u kojima to nije slučaj. Profile je najbolje čistiti mekanom krpom i mlakom vodom. Naravno, ovo će biti moguće ako profili nisu previše zaprljani i/ili masni. Ako ne ide samo s mlakom vodom, može se dodati blago sredstvo za pranje posuđa kao što su Čarli i slično.

Nikako ne čistiti pomoću tekućih i praškastih vimova, razrjeđivača, raznih kiselina i ostalih agresivnih tvari. Ne čistite na suho, ne koristite oštre predmete, oštre spužvice, grube tkanine i slično.

Održavanje brtvi

Brtve, pogotovo vanjske, su jako važne kod zaštite od raznih atmosferskih prilika i neprilika te je i njih potrebno čistiti i održavati u top formi jer se tijekom vremena na njima skuplja prašina i ostale nečistoće. Brtve se u pravilu vrlo lagano očiste mlakom vodom i mekom krpom. Ako je na određenim mjestima više nečistoće, nikako ne koristite neke oštre predmete prilikom odstranjivanja istih jer može doći do oštećenja brtve, a to nikako nije dobro.

Osim čišćenja, da bi produžili vijek trajanja brtvi bilo bi jako dobro premazati brtve silikonskom olovkom ili glicerinom. Glicerin možete kupiti gotovo u svakoj ljekarni po cijeni od cca 7 kuna i to vam je dovoljno za više godina. Očišćene brtve je dovoljno premazati dva puta godišnje (prije i nakon zime)

Podmazivanje i održavanje okova

Okovi bi od prvog dana nakon montaže kod otvaranja i zatvaranja trebali lagano tj. pokretni dijelovi ne smiju škripati, zapinjati i slično. Da to tako ostane i u budućnosti, potrebno je jednom ili dva puta godišnje podmazati sve pokretne dijelove okova. Podmazivanje se vrši s finim strojnim uljem, vrlo je jednostavno i zahtjeva minimalno vremena, a zauzvrat će vaši okovi i kompletna stolarija raditi glatko i lagano kao i prvog dana.

Ostali savjeti

Nakon što ste pročitali sve o pravilnom čišćenju i podmazivanju, pročitajte i ove ostale savjete. Kada vam je stolarija isporučena i montirana, na profile su nalijepljene trake (tj. zaštitne folije). Te trake su potrebne da se profili ne bi oštetili tijekom transporta i montaže. Jednom kada je stolarija montirana i obavljeni su završni radovi, obavezno odlijepite te trake jer će ih u protivnom biti jako teško odstraniti. Ovo je potrebno napraviti što ranije, a najkasnije 3-4 tjedna nakon ugradnje stolarije.

Ako dođe do nekog oštećenja vaše stolarije ili se nešto pokvari tj. potrebna je zamjena određenog dijela – nikako se u to ne upuštajte sami, već kontaktirajte tvrtku koja vam je montirala stolariju jer oni će najbolje znati kako ispravno zamijeniti ili popraviti eventualni oštećeni dio.

Nije dobro ništa vješati na kvake ili prozorsko krilo te stavljati stvari između otvorenog prozorskog krila i okvira.

Za sve gore nabrojane savjete je potrebno stvarno minimalno vremena pa ako ćete ih se pridržavati, vaša PVC stolarija će ostati lijepa i funkcionalna dugi niz godina.