Dobrodošli stranice HDI-BH.COM

Vlaga i pljesni

Vlažnost i rast plijesni u stambenim prostorima

Ugodna klima u prostoriji osnova je za dobar osjećaj u domu. Vlažnost prostorija ima najveći utjecaj na kvalitetu klime u prostoriji. Relativna vlažnost između 40% i 60% općenito se smatra ugodnom i zdravom klimom u prostoriji. Relativna vlažnost najčešće je funkcija sljedećih faktora:

  • Svakondevne aktivnosti u domu
  • Korištenje tuševa i kada, kao i prirodno disanje ljudi, životinja i biljaka
  • Temperature i vremenskih prilika

Dobra klima u prostoriji neophodna je za zdravlje i održavanje stambenih prostora. Odgovarajuća klima može učinkovito spriječiti rast plijesni na hladnijim mjestima vanjskih zidova ili u vlažnim prostorijama. Za izbjegavanje rasta plijesni stoga je neophodno održavati vlažnost na dobroj razini za stanare i građevinu, usvajajući postupke prozračivanja koji odgovaraju određenim uvjetima.

 

Odnos temperature, vlažnosti i rasta plijesni

Količina vlage u jednom kubičnom metru zraka varira kao funkcija temperature zraka. Topao zrak može apsorbirati više vlage od hladnog. Na sobnoj temperaturi od 20° C i relativnoj vlažnosti zraka od 60% jedan kubični metar zraka u prostoriji sadrži 10 g vode. Ako se sobna temperatura smanji na 8° C zrak u sobi može apsorbirati samo polovinu vlage. To znači da 50% vlage bježi iz zraka i pojavljuje se kao kondenzirana voda, najčešće na hladnijim vanjskim zidovima. Stoga se rizik od rasta plijesni povećava na ovim točkama.

 

Točka orošavanja i kritična temperatura za pojavu plijesni

Kada relativna vlažnost zraka dosegne graničnu vrijednost od 100%, višak vlage počinje se kondenzirati i stvara kondenziranu vodu. Temperatura na kojoj se pojavljuje kondenzacija naziva se točka orošavanja. S obzirom da je relativna vlažnost zraka funkcija temperature zraka, točka orošavanja varira u pojedinim situacijama. Na primjer, točka orošavanja na sobnoj temperaturi od  20 °C, s relativnom vlažnošću zraka  od 50 %, je 9.3 °C.
Danas znamo da se plijesan može početi stvarati već pri vlažnosti od 80 %. To znači, da u navedenom primjeru, plijesan može nastati na površinama čija je temperature 12,6° C ili niža, na zidovima, a osobito u kutevima i nišama.
Kao što je već spomenuto, vlažnost može biti regulirana i održana na ugodnoj razini, ispravnim prozračivanjem. Zbog modernih standarda gradnje i rastućih zahtjeva za energetskom učinkovitošću u novim građevinama, sve više i više važnosti pridaje se temi prozračivanja stambenog prostora. Od 2009., Standard prozračivanja DIN 1946-6 propisuje pripremu  koncepta prozračivanja koji osigurava minimalnu izmjenu zraka u novim građevinama ili pri značajnijim renovacijama.

Leave a Reply