Dobrodošli stranice HDI-BH.COM

Prozorska ventilacija

Prozori i prozračivanje stambenog prostora

Posebno u novim zgradama, s visokim stupnjem toplinske izolacije, prozračivanje stambenog prostora je od presudne važnosti. Putem ispravnog prozračivanja osiguravate ugodnu atmosferu i klimu u sobi, istovremeno sprječavajući oštećenja zgrade.

Ispravno prozračivanje važno je zbog sljedećih razloga:

  • Regulacija vlažnosti u sobi koja sprječava nastanak plijesni.
  • Zamjena izdahnutog zraka
  • Uklanjanje neugodnih mirisa i zagađenja
  • Zdrava klima za vaš dom
  • Ispravna zaštita protiv vlage za građevinu
  • Smanjen gubitak topline, a time i troškovi grijanja

 

Prozorska ventilacija

Prozorska ventilacija najjednostavniji je i najbrži put za zamjenu zraka u sobi, regulaciju vlage i smanjenje rizika nastanka plijesni. Za to postoje tri načina:

Otklopno otvaranje / “kip” / Prozračivanje otklopnim otvaranjem prozora ne preporuča se s današnjim standardima toplinske izolacije, osobito u zimi i vlažnim prostorijama. Prozori se otvaraju otklopno kako bi pustili prirodan tok zraka u prostoriju. Ovaj način provjetravanja nije preporučljiv, osobito tokom dužeg vremenskog razdoblja, jer se prozor značajno hladi i tako povećava rizik od kondenziranja vode i stvaranja plijesni na njegovim rubovima.

Klasično prozračivanje

/ Krila prozora širom se otvaraju u kratkotrajnom periodu (4-10 minuta). Ovo omogućava brzu izmjenu zraka, a gubitak energije je smanjen na minimum.

Križno prozračivanje / Križno prozračivanje predstavlja najučinkovitiji način prozračivanja prostorije. Prozori i vrata otvaraju se istovremeno, kako bi nastao propuh, što vodi potpunoj izmjeni zraka u 2 – 4 minute.
Od 2009. DIN 1946-6 propisuje da nove zgrade moraju imati sustav prozračivanja. U projektima renovacije koncept prozračivanja također mora biti napravljen ako je u samostojećim obiteljskim kućama i stambenim zgradama više od trećine svih prozora zamijenjeno novima, ili ako je postavljen novi pokrov na više od 1/3 površine krova. Više informacija o standardima prozračivanja naći ćete na našoj info stranici DIN 1946-6.

Leave a Reply