Dobrodošli stranice HDI-BH.COM

Plastični materijali i održivost

Plastični materijali su održivi!

PVC, kao materijal, je bio dugo vremena predmet sukobljenih rasprava. No, znanstvene studije pokazuju da je PVC, s modernim metodama proizvodnje i standardima za preradu, već dugo vremena materijal koji pridonosi održivomrazvoju. To se osobito odnosi na prozore izrađene od PVC profila.

Najvažnije za PVC materijal u izradi stolarije (prozora)

  • Samo 4% globalnih rezervi plina i nafte se konzumira za proizvodnju plastičnih masa, a od toga se samo
    1% koristi za PVC. 40% globalnih rezervi plina i nafte se koristi za grijanje i opskrbu energijom u zgradama.
  • Glavni sastojak PVC-a je klor koji se dobiva iz kamene soli, udio sirove nafte iznosi samo 43%.
  • PVC prozori su lideri u eko-bilanci i analizi ekološke učinkovitosti.
  • Novi PVC prozori imaju vijek trajanja više od 50 godina.
  • Proizvođači plastike aktivno sudjeluju u pitanjima okoliša, ekološke proizvodnje i održivog procesa.
  • Recikliranje: Materijal koji se nalazi u PVC prozorima se prerađuje u granulat i može se ponovo koristiti, najmanje sedam puta.

 

PVC prozori su energetski učinkoviti i štede resurse

Primjer izračuna: Prosječna obitelj treba za vrijeme sezone grijanja oko 100 litara nafte tjedno. Ista količina sirove nafte može se iskoristiti za izradu prozora za istu kuću koji se mogu koristiti desetljećima, dok istovremeno nude najbolju vrijednost za uštedu energije.

 

Ekološka bilanca potvrđuje održivost PVC prozora!

Zahvaljujući dugotrajnosti korištenja (50 godina i više), njihovom visokom stupnju energetske učinkovitosti i 100% recikliranju, PVC prozori se nalaze u “vrhu lige” u analizama eko bilance i ekološke učinkovitosti. PVC prozori, dakle, pokazuju visoki stupanj ekološke svjesti i održi razvoj tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda. U usporedbi s drugim prozorima, PVC prozori postižu najbolje vrijednosti u smislu potrošnje energije i emisije CO2. Studija provedena 2005. na Politehničkom studiju u Barceloni pokazuje da PVC prozor s dvostrukim ostakljenjem i udjelom reciklata od 30% ima relativno najnižu potrošnju energije (1,740 kWh) i uzrokuje najnižu emisiju CO2 (740 kg). Nakon toga slijedi PVC prozor bez udjela reciklata, te drveni prozor, i oba u izvedbi dvostrukog ostakljenja. Najgore vrijednosti su dokazane u aluminijskim prozorima bez toplinskog odvajanja (termičkog mosta). Studija je uzela u obzir proces prizvodnje, korisnog vijeka trajanja, recikliranje, te odlaganje otpada. (vidi npr. Recio, J.M.B., Narváez, R.P. & Guerrero P.J. (2005): Procjena potrošnje energije i emisije CO2 povezane s proizvodnjom, upotrebom i konačnim odlaganjem PVC, aluminijskih i drvenih prozora. Universitat Politècnica de Catalunya).

Leave a Reply