Dobrodošli stranice HDI-BH.COM

Recikliranje plastike i PVC prozorskih profila

Recikliranje plastike i PVC prozorskih profila

Recikliranje PVC prozorskih sustava provodi se u tri glavna koraka:

1. Stari PVC prozori i njihovo prikupljanje
Stari prozori i ostaci profila prikupljaju se od proizvođača i pružatelja usluga u suradnji s Rewindo Fenster-Recycling-Service te se prerađuju u granulat. Prikupljeni prozori mogu biti u “sirovom stanju”, uključujući staklo, spojne dijelove, brtve i ostatke zida.

2. Tehnologija recikliranja
Stari prozori i ostaci profila grubo se melju u drobilici. Koroštenjem stroja za sortiranje strani materijali se odvajaju od PVC-a. Grubo samljeveni materijal (oko 20 mm u promjeru) se potom prerađuje u granule u mlinu za rezanje i prolazi kroz razne procese odvajanja i pročišćavanja kako bi se poboljšala kvaliteta PVC udjela.

3. Materijal se može reciklirati sedam puta!
PVC  se može reciklirati najmanje sedam puta bez ikakvog utjecaja na kvalitetu ili otpornost na vremenske utjecaje. Za izradu PVC prozorskih profila od reciklirane plastike recikliranje je moguće na dva načina. S jedne strane moguće je dodati određeni udio (oko 30%) recikliranog materijala u standardnom procesu ekstrudiranja. S druge strane, profili mogu biti izrađeni od 100% recikliranog materijala. U tom procesu su vidljive površine često prekrivene tankim slojem novog PVC materijala koristeći moderne metode ekstruzije. To se radi zbog vizualnog izgleda, dok je ostatak takvog profila od 100% recikliranog materijala.

 

Proces recikliranja PVC profila

Inoutic, kao osnivački član inicijative Rewindo GmbH, aktivno sudjeluje u recikliranju PVC prozora i nastoji povećati stopu recikliranja plastičnih komponenti te promicanje odgovornog i održivog korištenja PVC-a. Osim toga, poduzeće na dobrovoljnoj osnovi proizvodi samo profile s bezolovnim stabilizatorom.

Leave a Reply