Dobrodošli stranice HDI-BH.COM

Savjeti za njegu PVC prozora

1. Uklonite mrlje od vapna i morta!

Izbjegavajte mrlje od vapna i morta na profilima, staklima i okovu. I profil i staklo mogu biti oštećeni, a okovi zaglavljeni, kao posljedica stvrdnutih ostataka morta.

 

2. Prozračujte prostoriju nekoliko puta dnevno!

Dotok hladnijeg zraka snižava relativnu vlažnost u prostoriji i stvara zdraviju klimu. Poželjno je prozračivati stambeni prostor nekoliko puta dnevno, jer relativna vlažnost veća od 60% može dovesti do rasta plijesni.

 

3. Ne koristite nagrizajuće tekućine!

Za normalno čišćenje profila koristite rastvor blagog sredstva za pranje posuđa. Ne koristite agresivna sredstva ili razrjeđivač boje. Za tvrdokorne mrlje uvijek koristite posebna sredstva za čišćenje koja možete kupiti kod svog dobavljača prozora.

 

4. Redovito čistite vanjsku stranu!

Redovno čistite vanjsku stranu prozora. Pelud, ali i čestice katrana i željeza mogu biti spaljene na površini prozora sunčevim zrakama. Kada jednom nastane takav sloj, teško ga je ukloniti.

 

5. Podmazujte okove!

Podmazujte okove najmanje jednom godišnje kako biste osigurali lako rukovanje u svakom trenutku.

 

6. Pričvrstite ručke!

Uvijek zategnite olabavljene prozorske ručke. Vijke možete pronaći ako podignete kapicu ispod ručke i okrenete je iz okomitog u vodoravni položaj.

 

7. Brinite za brtve!

Dva puta godišnje brtve premažite sredstvom za brtve, npr. talkom ili silikonskim uljem (od proizvođača prozora), kako bi ih održali mekima i u funkcionalnom stanju. Oštećene brtve potrebno je zamijeniti.

 

8. Očistite otvore za odvodnju!

Povremeno provjerite otvore za odvodnju u okviru prozora. Čistoća je važna za zadovoljavajuću odvodnju.

 

Leave a Reply