Dobrodošli stranice HDI-BH.COM

RAL – Što je to?

Slova RAL predstavljaju oznaku kvalitete i žig RAL instituta. Naziv RAL i oznaka kvalitete prepoznati su u Njemačkoj, ali i u drugim zemljama, kao simbol superiorne kvalitete proizvoda i usluga.

Naziv RAL je u upotrebi od 1925., kada su njemački privatni sektor i njemačka vlada osnovali “Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen” (RAL) ili Državni odbor za uvjete isporuke. Zajednički cilj bio je definirati i standardizirati tehničke uvjete isporuke. Ustanovljeni zahtjevi kvalitete i njihovo praćenje bili su potrebni za ovu namjenu. Institut je trebao donijeti pravila i odredbe, neovisno i potpuno odgovorno. Cilj nije bio samo racionalizirati isporuku, nego najprije osigurati standarde kvalitete.  Važnost je pridana zadržavanju i osiguravanju kvalitete, promicanjem poštenja u poslovanju kroz pošteno, jasno i pouzdano označavanje proizvoda i usluga, a sve u interesu kupca. S povećanim fokusom na uvjerenje o kvaliteti, naziv RAL proširen je na Državni odbor za uvjete isporuke i uvjerenje kvalitete (Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen und Gütesicherung).

Nakon rata, RAL je pripojen Njemačkom odboru za standardizaciju, Deutscher Normenausschuss (DNA). Bez pravnog statusa RAL-om je upravljao predsjednik DNA, ali je on i dalje radio neovisno i samostalno. Zbog porasta zadaća i obveza, uskoro je dogovoren pravni oblik koji je doveo do osnivanja RAL e.V. u 70.-im godinama. Od 1980. institut nosi ime “RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeich­nung e. V.”

Područje odgovornosti RAL-a pokriva odjele RAL oznaka kvalitete, RAL sporazumi, RAL registracije, RAL testne specifikacije i Zemljopisno određenje porijekla marke. Dodatno, od 2008., pod odgovornost RAL GmbH, kao podružnice u 100%-nom vlasništvu RAL e.V., spadaju i RAL boje, RAL 
oznaka zaštite okoliša  i Europska oznaka zaštite okoliša.

RAL ugradnja

Od predstavljanja prozora s visokom toplinskom izolacijom i niskom propusnošću zraka, spoj elementa za građevinsku strukturu pri montaži mora biti što nepropusniji. RAL Gütegemeinschaft Fenster und Türen e. V. (Udruženje za osiguravanje kvalitete prozora i vrata) posebnu pozornost pridaje ovom problemu te je 1994. objavilo smjernice za planiranje i ugradnju prozora i ulaznih vrata (Leitfaden zur Planung und Ausführung der Montage von Fenstern und Haustüren). Ove RAL smjernice opisuju profesionalno i standardizirano spajanje građevinske strukture i prozora i ulaznih vrata. Pripremljene su u suradnji s institutom za ispitivanje ift u Rosenheimu (Link: www.ift-rosenheim.de) i predstavljaju referencu za cijeli sektor.

 

Ugradnja prozora u skladu s RAL smjernicama – definicije pojmova

Sasvim pogrešno se pojmom “RAL montaža” opisuje zrakonepropusna ugradnja prozora i vrata. Strogo govoreći, ne postoji nešto kao “RAL montaža”, a ovaj pojam nije zaštićen. Ugradnja prozora i vrata uvijek mora biti provedena u skladu s RAL smjernicama za ugradnju jer je osnovni sadržaj temeljen na DIN normama, priznatima kao tehnološkim pravilima.

 

RAL oznaka kvalitete prozora + ugradnja

Služeći kao dodatna oznaka kvalitete, iz smjernica je izveden standard kvalitete koji je zaštićen kao RAL oznaka kvalitete prozora + ugradnje. Ova oznaka kvalitete pokriva standard kvalitete prozora i vrata te njihove ugradnje.

Od lipnja 2010. poduzeća koja ugrađuju stolariju mogu aplicirati za RAL oznaku kvalitete. Poduzeća koja nose oznaku kvalitete zadovoljavaju određene skupine standarda iz smjernica. Ova poduzeća zapošljavaju samo obučene zaposlenike, dokumentiraju ispravnu provedbu ugradnje i dobrovoljno prolaze provjere neutralnih i akreditiranih instituta, kao što je ift Rosenheim (Link: www.ift-rosenheim.de).
Poduzeća koja žele aplicirati za RAL oznaku kvalitete moraju zadovoljavati sljedeće zahtjeve:

  • Opis sustava ugradnje s primjerima spajanja
  • Zapošljavanje nadzornika ugradnje
  • Unutar poduzeća obavljati obuku zaposlenika koji rade na ugradnji
  • Eksterni nadzor ugradnje
  • Konačni nacrti objekta s detaljima ugradnje
  • Korištenje odgovarajućih materijala za ugradnju
  • Provjera i dokumentiranje kvalitete radova od strane voditelja ugradnje na gradilištu
  • Nasumična provjera i dokumentiranje od strane nadzornika ugradnje iz poduzeća koje nosi oznaku kvalitete
  • Provjera i ispitivanje kvalitete kroz djelovanje eksterne kontrole iz ift Rosenheima (Link: www.ift-rosenheim.de)

Na ovaj način, RAL oznaka kvalitete nudi, prvenstveno i najviše krajnjem korisniku, pouzdan standard kvalitete te jamči dosljednost od kvalitete materijala, preko proizvodnje, do ugradnje. Više detalja i informacija možete naći na internetskim stranicama RAL instituta (www.ral.de) i Udruženja za prozore i fasade (www.window.de)

Leave a Reply